Historiek

Brouwerij Eutropius, gelegen in het rustieke Zuid West-Vlaanderen, is het project van 2 jonge twintigers. Hun idee is hun passie voor artisanale bieren met hun omgeving te kunnen delen.

Het verhaal van Eutropius begint in 2004, wanneer brouwer Wouter Vermeersch op 16-jarige leeftijd zijn eerste biertje drinkt. Hoewel de smaak eerst tegenvalt volgt er toch een tweede en een derde. Tot hij uiteindelijk de smaak letterlijk te pakken krijgt.

Snel wordt duidelijk dat hij meer wil dan enkel proeven. Een eerste kleine hobbybrouwerij laat dan ook niet lang op zich wachten. Met veel moeite en tegenslagen worden de eerste bieren van de brouwerij ontwikkeld. Vele bieren worden nooit opnieuw gebrouwen en recepten gaan vaak verloren. Tot opeens… eindelijk een bier uit de brouwketel komt met een smaak die volgens de brouwer goed zit. Het eerste bier is eindelijk geboren.

Om zijn kennis omtrent bier verder te ontwikkelen volgt Wouter een opleiding brouwer ingenieur. Een opleiding die hij in 2010 beëindigt. Het idee een eigen brouwerij op te richten lijkt vanaf dan geen onoverkomelijk feit meer. Alleen… Bier brouwen is één zaak, het esthetisch tot zijn recht laten komen is iets anders…

Het toeval wil dat Wouter in 2012 Barbara Pratz leert kennen, een jonge vrouw met een achtergrond in marketing. Hoewel hun relatie louter amoureus begint (en Barbara weinig interesse toont in het gekke project van haar vriend) slaagt Wouter er na meer dan een jaar toch in Barbara bij zijn project te betrekken.

In mei 2014 komt Barbara dan bij Wouter in de zaak en wordt Eutropius hervormd tot de brouwerij zoals we die momenteel kennen.

Op vandaag staat Wouter nog steeds aan de roerstok en zorgt Barbara nog steeds voor de ontvangst van bezoekers en de esthetische aankleding van de bieren. Een brouwerij waar het bier door 2 jonge mensen met veel toewijding en zorg wordt gebrouwen.